ابهامات واردات لوازم خانگی بوش
سیب پال: در حالی ماجرای واردات 420 كانتینر لوزام خانگی برند «بوش» در زمان ممنوعیت واردات، هنوز روشن نیست كه اعلام موضع برخی مسئولان ابهامات بیشتری را خصوصاً در ارتباط با تامین ارز این كالاها به وجود آورده و بنظر می رسد دستگاه های مربوطه از وزارت صمت در ثبت سفارش، بانك مركزی در تامین ارز و گمرك كه با دریافت كدرهگیری بانك مجوز ترخیص دارد، باید پاسخگوی اذهان عمومی باشند.
به گزارش سیب پال به نقل از ایسنا، واردات کالاهای گروه (۴) که کالاهای غیرضروری و مصرفی هستند، حدود دو سال است که ممنوع شده و تحت هیچ شرایطی امکان ورود آنها باتوجه به شرایط ارزی کشور وجود ندارد، حتی حدود ۷۰ میلیون یورو از این کالاها که پیش از ممنوعیت وارد شده امکان ترخیص پیدا نکرد تا این که از ۲۹ بهمن پارینه هیات وزیران تحت شرایطی مهلت سه ماهه برای اظهار و ترخیص این کالاها اعلام نمود که پس از آن در یک دوره دیگر زمان تا ۲۶ شهریورماه امسال تمدید گردید. زمان به انتها رسید و بدون اینکه گزارشی در ارتباط با میزان ترخیص اعلام گردد گمرک از متروکه شدن این کالاها آگاهی داد.
اما طی روزهای اخیر اعلام گزارش مجوز واردات ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی بوش بسیار جای تعجب داشت چونکه واردات این کالاها ممنوع بوده و حدود سه ماه از مهلت اختتام ترخیص گذشته است، واردات کالاهای برند «بوش» در حالی انجام شده که هم ثبت سفارش دارند و هم تایید منشا ارز با ارز نیما شده و از طرف دیوان عدالت اداری در ارتباط با ترخیص این کالاها رای صادر کرده است.
با این وجود طولی نکشید که ارونقی -معاون فنی گمرک ایران- از توقف ترخیص این کالاها آگاهی داد و اعلام نمود که باتوجه به ایرادات وارده به واردات این کالاها در زمان ممنوعیت، مقرر شد گمرک ایران از دیوان عدالت اداری باردیگر استعلام بگیرد که در این حالت ترخیص شوند یا مرجوع؟
ایرادات دیگری که از طرف گمرک برای واردات این کالا عنوان شد، این بود که گرچه قرار بوده سود بازرگانی مربوط به کالاهای گروه چهار در زمان مصوبه دولت دو برابر پرداخت گردد، وارد کننده لوازم خانگی فقط یک برابر سود بازرگانی پرداخت کرده است.
ثبت سفارش پیش از ممنوعیت
اما در حالی ابهامات زیادی در ارتباط با وضعیت تامین ارز و چگونگی ترخیص این کالا وجود داشت که اخیرا مسئولان وزارت صمت در این زمینه واکنش نشان دادند؛ عباس پور -مدیر کل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت- اعلام نموده که ثبت سفارش این محموله در سال ۱۳۹۶ و پیش از ممنوعیت واردات لوازم خانگی در سال ۱۳۹۷ است.
صمت واردات با ارز نیما را رد کرد
این مقام مسئول در وزارت صمت در ارتباط با وضعیت ارزی این کالا نیز تامین ارز نیمایی را رد کرده و گفته که ارز مورد نیاز جهت واردات این کالاها پیش از ممنوعیت و زمانی بوده که سیستم ارز نیمایی ایجاد نشده بود؛ بدین سبب مقرر شده قسمتی از ارز مورد نیاز این محموله بوسیله ارز متقاضی و بخش دیگر بوسیله سیتم بانکی که همان ارز آزاد است تامین گردد. در دادنامه مربوطه نیز عنوان بدون انتقال ارز نوشته شده است.
اما در حالی اظهارات گاها متناقض از طرف مسئولان مطرح می شود که سبب ایجاد ابهاماتی در زمینه ثبت سفارش، واردات و مسائل ارزی آن شده است
اگر ارز نیمایی نیست مستندات تامین ارز آن منتشر شود
موضوع اول به جریان ارزی برمی گردد که بسیار قابل توجه است؛ آن طور که گمرک اعلام نمود هم اکنون بررسی های اولیه نشان میدهد ارزش کانتینرهای لوازم خانگی بوش حداقل ۱۰ میلیون دلار است و می تواند پس از بررسی بیشتر باشد، از سویی گفته شده بود که این کالاها احیانا با ارز نیمایی تامین ارز شدند اما وزارت صمت آنرا رد کرده و می گوید پیش از سامانه نیما این کالاها تامین ارز شده است، در این رابطه باید تصریح کرد که تامین ارز پیش از سامانه نیما بطور مشخص به مدلول تامین ارز بوسیله ارز متقاضی و آزاد نیست. چونکه قبل از آن که سامانه نیما بطور رسمی فعال شود دولت ارز ۴۲۰۰ تومان را برای دوره ای به کالاها که در آن زمان محدود به کالاهای اساسی نبود اختصاص می داد، بدین سبب در این حالت این شائبه وجود دارد که کانتینرهای لوازم خانگی بوش ممکنست با ارز ۴۲۰۰ تومان نیز تامین ارز شده باشند.
بر این اساس باید بانک مرکزی بعنوان سیاست گذار ارزی و تامین کننده ارز واردات اعلام نماید که دقیقا این کالاها چگونه تامین ارز شده و از طرف دیگر گمرک نیز در مورد کد ساتا بعنوان مجوز ترخیص کالا شفاف سازی کند.
چرا بقیه کالاهای ممنوعه ثبت سفارش شده ترخیص نشد؟
مورد دیگر اینکه که وزارت صمت می گوید ثبت سفارش این کالا پیش از ممنوعیت ثبت سفارش بوده است، سوال اینجاست که چرا وزارت صمت توضیح نداده که در مورد سایر کالاهای از این قبیل که در گروه چهار قرار دارند و پیش از ممنوعیت واردات ثبت سفارش شدند امکان ترخیص وجود ندارد و آیا این کالاها که بخش زیادی از آنها از طرف گمرک متروکه اعلام گردید حالا می توانند ترخیص شوند؟
لیست ترخیص شده ها گزارش شود
موضوع سوم اینکه در ارتباط با ترخیص کالاهای گروه چهار که مانند همین لوازم خانگی بوش ممنوع الورود بودند، در زمان تعیین شده که در ۲۶ شهریور به انتها رسید هیچ گزارشی در این زمینه که از حجم حدود ۷۰ میلیون یوروریی این کالاها چه میزان مرخص شد ارائه نکردند و مشخص نشد که سرانجام چه مقدار از این کالا به دست صاحبانشان رسیده و چقدر متروکه شد، ضرورت دارد که باتوجه به شرایط موجود پیش آمده هر یک از این دستگاه ها خصوصاً گمرک بعنوان ترخیص کننده و بانک مرکزی بعنوان تامین ارز و صادرکننده کد رهگیری فهرستی از صاحبان کالاهای ترخیص شده و میزان آن و حتی زمان ترخیص ارائه نمایند.
منبع: سیب پال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب