در گفت وگو با سیب پال عنوان شد
بارش باران های تابستانی صدمه ای به شالیزارها وارد کرد؟
به گزارش سیب پال، رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور ضمن تاکید بر این که باران های مردادماه صدمه ای به شالیزارها وارد نکرده است، اظهار نمود: با رعایت دستورالعمل های استفاده از کودهای پایه و تقویم زراعی و همینطور استفاده از بذرهای گواهی شده صدمه های ناشی از بارندگی و... کاسته می شود.
به گزارش سیب پال به نقل از ایسنا، برنج از مهم ترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج بعنوان غذای اصلی وابسته هستند. ایران سالانه بیشتر از ۲ میلیون تن برنج تولید می کند که بیشترین برنج ساخته شده در ارتباط با دو استان مازندران و گیلان است. با عنایت به این که چندین سال است که جهان بخصوص ایران درگیر تغییرات اقلیمی است، شرایط جوی، بارش های بی موقع، کم بارشی های شدید و... را تجربه می نماییم که همچون آنها بارش باران در مرداد ماه است که می تواند ورس و یا خواب رفتگی برنج را به همراه داشته باشد و این پدیده در بعضی مواقع می تواند به محصولات شالیزارها صدمه وارد کند.
به پدیده به خواب رفتگی بوته برنج، ورس گفته می شود که شالی های برنج را در فصل برداشت برنج تهدید می کند. وِرس زمانی رخ می دهد که برنج درحال خوشه دهی است و در معرض بادهای شدید یا بارش باران قرار می گیرد که بخش بزرگی از بوته های برنج گرفتار خم شدگی از قسمت ریشه یا شکستگی ساقه برنج می شود. در ادامه این مطلب در گفتگو با رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور به تأثیر بارش های بی موقع بر شالیزارها و سفارش های این موسسه پرداخته شده است.
بیشتر بخوانید:
کشاورزان نگران بارش باران در فصل برداشت برنج نباشند
میزان تأثیر بارش های مداوم بر تولید برنج چقدر است؟
بارندگی های مرداد تاثیری بر شالیزارها داشت؟
b>مریم حسینی چالشتری- رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور- در گفت گو با ایسنا، در رابطه با تأثیر بارندگی ها بر وضعیت برنج کشور اظهار نمود: ابتدا بهتر است به این نکته توجه داشته باشیم که تا به امروز آماری از ورس و صدمه های ناشی از آن به محصولات کشاورزی وجود ندارد. ورس در باران هایی با شدت کم هم امکان دارد رخ دهد و طبیعی است اما تابحال خسارت ویژه ای به محصولات وارد نشده چونکه برداشت محصولات امروزه به شکل مکانیزه صورت می گیرد و وقتی کمباین محصولات را برداشت می کند، چه برنج درحالت ورس باشد و چه ایستاده؛ این کار صورت می گیرد تنها امکان دارد این کار کمی دشوار و با افزایش هزینه همراه باشد و هیچ تاثیری بر کیفیت محصولات ندارد.
وی با تکیه بر این که برخی عوامل اثرگذار قهری هستند و نمی توان کار خاصی انجام داد و برخی عوامل دیگر با انتخاب ارقام پاکوتاه قابل پیشگیری می باشند، اظهار داشت: موسسه تحقیقات برنج کشور به تمام کشاورزان در گیلان، مازندران و سایر استان هایی که کشت برنج انجام می دهند اینست که تقویم زراعی را رعایت نمایند. تقویم زراعی، متناسب با آب و هوا و پیشبینی های هواشناسی و شرایط آب هر منطقه مشخص و در شروع فصل کشت به استان ها بخصوص گیلان و مازندران تحویل داده می شود.
لزوم عمل به تقویم زراعی برای کاهش صدمه محصولات
ئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با تکیه بر این که با رعایت تقویم زراعی میزان خسارت های ناشی از بارندگی و... به میزان قابل توجهی کمتر می شود، مطرح کرد: کشاورزان حتما از بذرهای گواهی شده ای که دارای برچسب گواهی هستند استفاده نمایند چونکه این گونه، بذری است که علف هرز ندارد و خالص است و عملکرد بیشتری هم دارد و نشا قوی تری به آنها می دهد که می توانند در فصل عملکرد بیشتری داشته باشند.
وی افزود: پیشنهاد می شود که حتما از ارقام معرفی شده توسط موسسه استفاده نمایند که تحمل ورس و یا خوابیدگی و همینطور باران های آخر فصل را دارند. این ارقام علاوه بر زودرس بودن، ارتفاع کوتاه تری هم نسبت به ارقام محلی دارند همینطور کیفیت آنها به ارقام محلی نزدیک و نسبت به ارقام معرفی شده قبلی کیفیت بیشتری دارند.
رعایت دستورالعمل های استفاده از کودهای پایه n، p، k؛ راهکاری برای افزایش مقاومت گیاه
سینی چالشتری تصریح کرد: درصورتی که کشاورزان از این ارقام استفاده کنند، دیگر نگرانی بابت ورس یا خوابیدگی نخواهند داشت. اما به کشاورزانی که اصرار به کشت ارقام محلی دارند سفارش می شود که دستورالعمل های تغذیه و مصرف کود بخصوص کودهای پایه n، p، k(نتیروژن، فسفر، پتاسیم) را رعایت نمایند. اگر کود پتاسیم و فسفر بموقع و به میزانی که در دستورالعمل ها ذکر شده مصرف شود، ساقه گیاه قوی تر می شود و در مقابل ورس و خوابیدگی مقاومت بیشتری از خود نشان داده است.
وی در انتها با تکیه بر این که تابحال گزارشی از ورس و صدمه جدی به محصولات برنج عرضه نشده است، تاکید و سفارش کرد: به صورت کلی کشاورزان باید به سفارش های زراعی و پیش آگاهی ها از جانب موسسه تحقیقات برنج دقت و آنها را اجرایی کنند، اما در صورت رخداد باران های شدید و ورس، باید قبل و پس از پایان بارندگی، راه آب ها را باز بگذارند که زمین خشک شود و سپس با کمباین هایی که تنظیم اولیه آنها به خوبی انجام شده محصولات را برداشت کنند و خسارات احتمالی را به حداقل برسانند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب