توزیع گوشت های وارداتی خوب یا بد؟
به گزارش سیب پال، دبیر انجمن صنفی صنعت گوشت بسته بندی و پروتئینی کشور با اعلان اینکه واردات گوشت قرمز می تواند در بازار داخلی رقابت به وجود آورده و سبب کنترل نرخها شود، اظهار داشت: درست است که می توان برای پشتیبانی از تولید داخل، واردات را به صفر رساند؛ اما در بعضی مواقع تولید داخل در کنترل دولت نیست و درست است که قصد پشتیبانی از تولید داخل را دارد، اما باید به هر حال به شکلی قمیت را نیز در بازار کنترل کند که این کنترل با واردات و ایجاد رقابت رخ می دهد.
به گزارش سیب پال به نقل از ایسنا، بحث درباره ی تامین گوشت قرمز و تنظیم بازار آن در ایران همیشه موضوعی داغ بوده است. در سالیان اخیر، دولت برای کنترل قیمت گوشت و تامین نیاز داخلی، به واردات گوشت تنظیم بازاری روی آورد.
واردات گوشت تنظیم بازاری در ایران با هدف کاهش قیمت گوشت در بازار و کنترل تورم شروع شد. این اقدام به طور معمول در مواقعی صورت می گیرد که تولید داخلی گوشت با کمبود روبه رو شده یا قیمت آن به شدت بالا رفته است. دلیلهای مختلفی همچون خشکسالی، افزایش هزینه های تولید و کاهش سرانه مصرف گوشت به عنوان عوامل مؤثر در این تصمیم گیری ها مطرح می شوند.
از جمله دلیلهای و اهدافی که واردات گوشت دنبال می کرد این بود که با واردات و افزایش عرضه گوشت قرمز در بازار، میان فروشندگان و تولیدکنندگان رقابت ایجاد شود و در نتیجه نرخها کم شود. علاوه بر رقابتی شدن بازار، با این اقدام در مواقعی که تولید داخلی گوشت با کمبود مواجه می شود، واردات نیاز مصرف کنندگان را تامین کند. حالا تنها حدود ۲۰ درصد از نیاز سالانه کشور به گوشت قرمز بوسیله واردات تامین می شود و از این مقدار نیز تنها ۷ درصد با ارز ترجیحی تامین می شود و به عبارتی سالانه حدود ۱۷۰ هزار تن گوشت قرمز گرم و منجمد وارد کشور می شود که نقش برجسته ی در تنظیم بازار و دسترسی اقشار لطمه پذیر به گوشت قرمز دارد.
بر اساس آمار ۶ ماهه اول سال گمرک ۱۲۶ هزار و ۸۵۱ تن گوشت قرمز شامل گاوی و گوسفندی به ارزش ۷۳۹ میلیون و ۹۰۱ هزار دلار وارد کشورمان شده، این در حالیست که در همین بازه زمانی در سال قبل تنها ۳۲ هزار تن گوشت قرمز به ارزش ۱۶۵ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار وارد کشور شده بود. به این علت مقایسه واردات گوشت قرمز در شش ماهه امسال نسبت به زمان مشابه سال قبل نشان میدهد واردات گوشت قرمز ۳۲۳ درصد به لحاظ وزنی و ۳۵۰ درصد به لحاظ ارزشی رشد داشته است.
غلامرضا نوری قزلجه - وزیر جهاد کشاورزی- در یک نشست خبری با اشاره به این که تنها 20 درصد گوشت مورد نیاز کشور بوسیله واردات تامین می شود، اظهار داشت: از آن ۲۰ درصد، تنها ۷ درصد با ارز و نرخ ترجیحی وارد می شود و آن ۱۳ درصد باقیمانده با نرخ توافقی تامین می شود و تفاوتش این اندازه نیست، ولی حتما همین جزو سیاست های ما است و ما هر چقدر که بتوانیم واردات را کاهش دهیم و به تولید داخل بپردازیم، این به سود بخش کشاورزی و تولید کنندگان ماست. اما نکته قابل توجه این است که تولید گوشت و افزایش تولید آن یک فرآیند کوتاه مدتی نیست و یک سال زمان می برد و حتی تعدادی از برنامه ریزی ها شاید سه تا چهار سال نیز زمان ببرد تا به آن هدف گذاری و پشتیبانی از تولید داخل ختم شود.
وی اضافه کرد: در این فاصله به صورتی باید بازار داخلی را هم تامین نماییم و گوشت مورد نیاز مردم هم تامین گردد، هم اکنون فقط ۷ درصد واردات با نرخ ترجیحی است یا این میزان از ۲۰ درصد به ۷ درصد کاهش یافته، دقیقاً در راستای پشتیبانی از تولید داخل بوده و سیاست به سوی پشتیبانی از تولید داخل کماکان ادامه پیدا خواهدنمود که ان شاالله ما بتوانیم در این زمینه هم به زودی واردات خودرا در عرصه گوشت به صفر برسانیم. ما درنظر داریم که در دولت چهاردهم واردات را به صفر برسانیم وتکیه اصلی بر تولید داخل باشد.
بیشتر بخوانید:
تامین ۲۰ درصدی گوشت قرمز مورد نیاز کشور بوسیله واردات
مسعود رسولی-دبیر انجمن صنفی صنعت گوشت بسته بندی و پروتئینی کشور - در گفت و گو با ایسنا، درباره ی گوشت های وارداتی اظهار داشت: در تمام دنیا دولت ها تعدادی از کالای اساسی را بصورت یارانه ای در اختیار جامعه قرار می دهند. هدف از این کار این است که تعدادی از افراد جامعه که در طبقه اقتصادی ضعیفی هستند بتوانند قدرت خرید داشته باشند و این کالا از سفره و سبدغذایی آنها حذف نشود و مورد دیگر نیز برای کنترل بازار داخلی آن محصول توسط دولت می باشد که هم اکنون در کشور همین اتفاق در جریان است.
وی اضافه کرد: گوشت وارداتی قیمت مناسبی دارد و می تواند برای مصرف اقشار کم درآمد جامعه مناسب باشند. اما با این واردات ما برای تولیدات داخلی رقابت ایجاد می نماییم تا بازار و نرخها کنترل شود. درست است که می توان برای پشتیبانی از تولید داخل، واردات را به صفر رساند اما در بعضی مواقع تولید داخل در کنترل دولت نیست و درست است که قصد پشتیبانی از تولید داخل را دارد، اما باید به هر حال به گونه قمیت را نیز در بازار کنترل کند که این کنترل با واردات و ایجاد رقابت رخ می دهد.
رسولی در آخر درباره ی میزان واردات اشاره کرد: بطور کلی نمی توان آمار دقیقی ارائه داد؛ اما میزان واردات چندان چشم گیر نیست. سال هایی بوده همچون سال 1399 و 1400 که ما اصلا وارداتی نداشتیم یعنی شرایط بازار داخلی به شکلی بود که هیچ توجیهی هم نداشت که واردات صورت گیرد و در بعضی مواقع نیز واردات بیشتر می شود.
منبع: sibpal.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
جدیدترین مطالب مرتبط در سیب پال
نظرات بینندگان سیب پال در مورد این مطلب